Loading
MR Defekografi

MR Defekografi

KABIZLIK (KONSTİPASYON) TANISINDA ALTIN STANDART NEDİR ?

Defekasyon MR Görüntüleme pelvik amaçlı görüntüleme için radyofrekans dalgalarını kullanan radyasyonsuz bir görüntüleme yöntemidir.

Çok yönlü güçlü ve hassas bir araç olan MR vücudun çok düzlemli görüntülerini oluşturabilir. Bu çok farklı açılardan pelvik bölgenin değerlendirilmesini sağlar. 

 

FAYDALARI NELERDİR?

MR Defekasyon (MRD) kronik kabızlık, zor dışkılama, tutamama gibi dışkılama sorunlarını, idrar kaçırma problemlerine ve makattan barsak sarkmasını araştırmak için yapılan bir radyolojik incelemedir. 

 

NASIL ÇEKİLİR?

MRD’de barsak temizliği maksadıyla çekime gelmeden önce evde lavman yapılır. 

Tetkik öncesi birkaç saat idrara çıkmamış olmak yeterlidir. Mesane dolu olması daha iyi görüntülemeyi sağlar. 

Rektal doluluk defekasyon için istenen bir şarttır. Rektuma kontrast madde uygulaması ile rektosel, inkontinans veya yetersiz boşaltma anlaşılabilir.

İşlem MR da yaklaşık 30 dakika bir süre yatmayı ve teknisyenin komutlarına uyarak fonksiyonların görüntülenmesini gerektirir. 

 

YAN ETKİLERİ

Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.

Hiçbir fiziksel aktivite için kısıtlayıcı değildir.

 

NE BEKLEMELİYİM ?

MR defekografi, muayene, sigmoidoskopi gibi diğer testler ile teşhisi zor olabilecek pelvik taban anormalliklerinin değerlendirmesine yardımcı olur.

MR defekografi , hekimlerin hem organın yapısını hem de nasıl çalıştığını değerlendirmelerine yardımcı olur.

 

RADYASYON ALIR MIYIM ?

MR defekografi, PET BT ve Tomografi gibi radyasyon içermeyen bir tarama yöntemi olup tanı için zararsız radyofrekans dalgaları kullanılır.