Loading
TÜM VÜCUT MR DA NELERE BAKILIR?
17 Nisan 2022 / Pazar - 08:40
TÜM VÜCUT MR DA NELERE BAKILIR?

Tüm Vücut MR

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) vücudumuzdaki hidrojen protonlarının dev bir mıknatıs içerisinde uyarılımı ile sinyal alınmasıyla gerçekleşir. MR normal dokuları sinyal özellikleri ile en detaylı şekilde görüntülerken, tümör gibi bulunduğu dokudan farklı sinyal veren oluşumları kolaylıkla tespit eder. Normal bir MR çekiminde görüntülenmek istenen her bölge için bir anten kullanılıp o bölgeye özel çekim gerçekleştirilir. Tüm Vücut MR çekebilmek için MR cihazının birden fazla anteni aynı anda kullanıp hastanın üzerine yattığı platformu çekim esnasında kaydırabilmesi gerekir.

 

1- Tüm Vücut MR ne amaçla kullanılır?

Tümör taraması

Şu ana dek yapılan çalışmalar Tüm Vücut MR incelemesinin tümör tespitinde PET-CT ile eşit ve hatta daha duyarlı bir yöntem olduğunu göstermiştir. MR, özellikle beyin, kemik, karaciğer, böbrek, mesane ve prostat ile bazı akciğer ve kalın bağırsak kanseri türlerinde PET yöntemlerine üstündür.

 

Tümör tedavisine yanıt

Tümör tedavisine yanıt en erken MR ile değerlendirilir. Bu tedaviye başladıktan 3-7 gün sonra bile diffüzyon MR değerlerinin değişmesi ile anlaşılır.

 

2- Tüm Vücut MR ne kadar sürer?

Kurumumuzda bulunan MR cihazı ile damardan kontrast madde kullanarak yapılan Tüm Vücut MR 50 dakika sürmektedir. Kontrast madde özellikle tümör tespitinde, iyi huylu olup olmadığının anlaşılmasında ve böbrek damarlarının görüntülenmesinde gereklidir.

 

3- Hangi durumlarda Tüm Vücut MR tercih edilmez?

 Eklemlerin değerlendirilmesinde (Diz, Omuz vb.), meme ve prostat görüntülemede,  boyun, sırt ve bel fıtığının değerlendirilmesinde özel çekimler gerektiğinden Tüm Vücut MR kullanılmaz. Tüm Vücut MR anjiografi (damarların gösterimi) de ayrı bir seansda ayrıca kontrast madde kullanılarak yapılır.

 

4- Tüm Vücut MR ile radyasyon alınır mı?

MR radyasyon saçmaz, çocuklarda ve 3 aydan sonra hamilelerde de güvenle kullanılabilir. PET-CT incelemede ise hasta radyasyona maruz kalır. Bir PET-CT incelemede hastanın aldığı radyasyon 13 mSv düzeyindedir, bu da 600 akciğer röntgeni ile eşdeğerdir.  Bunun için genel tarama amaçlı Tüm Vücut MR tercih edilmelidir.